Det kan vara svårt, tråkigt och ta emot, oavsett det gäller en otränad häst eller stallrengöring. Det viktigaste är att det sker långsamt och metodiskt. I alla fall om det gäller en häst som inte blivit riden på lång tid. Den ska ridas i skritt, på hårt underlag, under utökad tid, innan man växlar upp till annan gångart. Detta för att stärka upp senor och ligament inför hårdare träning. Nu är det nog lite skillnad på stora bruna och islandshästar. Vi rider ju nästan aldrig på mjuka djupa underlag och tölt är ju i princip bara en högre hastighet av skritt. Men jag gör vad jag kan för att övertyga Ófeig om att ju mer bråttom hon har, desto längre rundor måste vi rida. 😉 Å flugorna är envetna, hon vill helst springa ifrån dem.

Stalltvätten tog sin lilla tid. Om man bortser från allt bortsopande av damm och spindelnät, vilket Tobbe hjälpte oss med dagen före, så tog sprayning med handspruta, skrubbning med skurborste, högtryckstvätt av tak, fem stora boxar med galler, en spolspilta, stor stallgång i vinkel samt bortsopning av vatten, dryga 12 timmar för Mimmi och mig. Det hade såklart gått fortare med ryggsprutan, om den kommit fram med snigelposten. Den gamla hade gåttisönder. Men å andra sidan använder vi denna gång högtryckstvätt istället för slang kopplade till långborste. Det var oerhört tungt, för att inte tala om hur blött det var att få allt vatten över sig och in i jackärmen. Fint blev det i alla fall, det som blev kvar av målarfärgen. Nästa gång får vi väl bättra på lite kulör, men det får dröja!

Dagen efter var man som stel som en torr disktrasa. Vilken tur man bara skulle ut och åka häst 35 minuter. Bästa massagen! 😙