En väldigt vacker sådan, om jag får säga det själv. Jag är väldigt stolt över mina vackra duktiga hästar. Alla nio har fått lusrand klippt under mankammen, inte den vackraste klippningen dock! Det viktigaste var att vara effektiv och jobba snabbt. Vi har inte klippt någon av hästarna de senaste åren, så halva flocken var helt orutinerade, men urduktiga.

Vi började med Leffe. Han är ju på sitt vis och kan kräva en stark hand, och vi hade förvarnat Leif om att han skulle kunna behöva rycka ut. Men icke sa nicke! Leffe stod som ett ljus, och då hade inte Mimmi ens börjat brumma än! Leiftri är totalt orädd och mycket stabil, men hatar att bli fasthållen. Får han bara lite fria tyglar går allt som en dans. Och det gjorde det denna gången också.

Därefter var det Gimlis tur. Att han hatade att bli klippt upptäckte vi redan första gången vi tog fram klippmaskinen för måånga år sedan. Han var då så han skakade i kroppen och slog med frambenen. Med mycket övertalning lyckades vi ta oss igenom med livet i behåll. Vi kände ju inte ens varandra den gången. Nu är ju gammelman rutinerad, såklart, och gjorde inget väsen av sig.

Näste man till rakning var Lillebror. Som förväntat var detta ingenting som rubbade Lillebrors lugn. Som en filbunke stod han där och undrade när han skulle få sin belöning. Vi kunde klippa bäst vi ville. Inget rubbar denna klippa till häst. Han är bara en sådan supertrevlig kille. Ojojoj! 🥰

Då var vi klara med en hage. Ingen av dessa grabbar har visat någon tillstymmelse till lusangrepp, utan det var helt i förebyggande syfte. Jag har aldrig varit med om att få pälsätare på någon häst i december, och inte på någon vuxen. Men i år sa det bara poff, på en vecka var Andvari helt uppäten under manen.

Imd stod näst på tur och hon har ju varit med förr, tanten. Stackarn, trodde kanske hon skulle få bli ridhäst igen. Men det är nog inget att satsa på, mer än möjligen för Holly då. 🤠

Även Óskadis fick nog vissa förhoppningar. Hon älskar att jobba den hästen, men nu är hon allt bra tjock om magen. Tyvärr slant jag lite med maskinen, så en stor tofs av manen rök, men den växer väl ut igen, som barnbarnet sa när Cina förlorat sitt finger vid en lastningsolycka. ”Var inte ledsen farmor, det växer snart ut igen!”

Så var det då Teklas tur! Eller otur. Tekla är kolsvart och glänsande i pälsen, med rödgnistrande man. Precis som Imd brukade se ut vid pälssättningen. Blåsvart! Sedan är hon vaken och uppmärksam, så det gäller att vara smidig! Detta är en smart och tänkande häst, men fullt på det klara med att nu är det dags att bli ridhäst. Hon är nog den mest läraktiga elev vi haft i stallet. Så himla lik Ófeig i allt! De som inte ens är släkt, har vi tänkt. Men Ófeig är ju faktisk hennes faster. De har samma smala nätta huvud, fina rygglinje och välställda ben. Å så denna energi och vakenhet! Så mammas hovar på det.👌 Det gick finemang att köra en rand där också! Phu!

Efter Tekla var det pappa Fródis tur. Mimmi är inte glad för klippning av islandshästar, men Fródi är nära kompis med den mest drabbade. Och de är NÄRA, i ordets rätta bemärkelse. De står verkligen och kramas i hagen, och slåss om vartannat, på pojkars vis. Snacka om kompisar.

Andvari var skeptisk. Men, nu var det hans matte som höll i klippapparaten, och Mimmi som brummade. 😂 Jag tror hon kom på det innan vi satte på den inför Lillebrors klippning (han som struntade i vilket!😳), att brumma så han inte skulle märka motorljudet. Nåväl, han lät mig hållas. Största problemet var väl att han inte är så värst fet, utan skinnet vill gärna skrynkla sig. Han blev i alla fall av med pälsen på hela halsen, och även lössen då hoppas vi på. Han fick även en omgång med kiselgur, så det stod härliga till.

Ófeig klippte vi också. Hon är ju också dräktig, så hon var faktiskt lite angripen, men hon har ju varit med förr. Hon fick en dust av kiselgur hon också, liksom Frodi. Sedan vart jag nog helt snurrig i bollen, av allt klippande och dammande, för sedan när jag var klar gick jag ut och hämtade Ófeig i hagen och pudrade in henne igen. 🙄 Så nu är det ordentligt gjort.

Dagens verk, från vänster till höger! 😅

Jag var inte inne förrän framåt nio på kvällen, efter mockning och allt, så det blev ingen utlovad ostkaka ikväll heller. Mandelmanns jul på play, thé och avokado på knäckemacka, sedan somnade jag ovaggad!

Klockan 03.00 vaknade jag och kom på att jag glömt klippmaskinen, orengjord i stallet! 😱 Jag flög upp, i tofflor och fleese (kappan hade jag tvättat och hängt på tork) och ut i stallet. Sedan var jag klarvaken. Lika bra att sätta igång, så var det gjort, rengjort! Gjort är gjort, liksom!