”Man ska inte skaffa sig finare häst än man klarar av att rida, brukar jag ju säga, lite skämtsamt! Men med ganska mycket allvar. Har man en ”bättre” häst än man klarar av blir det inget roligt. Då brukar rädslan komma ifatt en, förr eller senare. En rädd ryttare på en känslig häst med stor potential (ibland räcker det med bara känslan av att hästen är villig) är ingen hit. En rädd ryttare är en spänd ryttare och det avspeglas i hästen. En äldre islandshäst är inte synonymt med lugn häst, som många vill tro, utan istället en häst som lärt sig vad som gäller (och i bästa fall är lydig), men även där kan det bli stora missförstånd.

Sedan är man ju olika. Själv hade jag aldrig kunnat skaffa en häst som är på samma nivå som där jag själv befinner mig. Den skulle ganska snart kännas urtråkig. Jag måste ha utvecklingspotential i hästen (och i mig själv 😉), för att det ska kännas roligt. Det måste hända saker (helst inte olyckor dock) hela tiden för att jag inte ska tröttna. Eller i varje fall måste det vara en häst som kan förmedla något. Jag brukar också säga att bara man tycker väldigt mycket om sin häst så gör det inget om den är lite svår. Man växer i den. Men ibland så växer man även ur den, tyvärr är det så. Är man duktig och utvecklas som ryttare kan det ju hända att hästen inte längre räcker till. Men alltför ofta, handen på hjärtat, så är det så att ryttaren rider ner sin häst, och behöver ta över en ny upptränad stjärna (att rida ner) 🙊.

Det krävs både känsla och ett öppet sinne för att uppskatta och utvecklas med en bra islandshäst. Få inser att det kan vara svårt att rida en välskolad häst med bra gångarter, även om den har bra bjudning och ”tydlig broms”, som det brukar stå i ”sökes”annonser. Det krävs en inkännande, välbalanserad ryttare med bra taktkänsla för att göra den rättvisa. En välriden häst lyder även den orutinerade ryttarens felaktiga hjälper och det brukar inte bli bra.

Alla vill väl ha den ”perfekta” hästen, men få vill betala för vad den är värd. Den perfekta matchen är ju det man eftersträvar, men den är ack så svår att hitta.

Jag brukar generalisera och påstå att ”svenskarna” är för dåliga på att rida islandshäst. De undrar var knapparna finns, och man kan även få de mest märkliga förklaringar av hur man gör när man töltar. 🤣

Vart vill jag då komma? Jo, man måste våga prova själv, känna in hästen och improvisera, för att komma framåt och utvecklas. Man får ingenting gratis här i världen. Ge ditt hjärta, satsa och vinn – en vän för livet❣️”

Ovanstående text är något jag skrev för väldigt länge sedan och inte hade någon tanke på att lägga upp i bloggen. Nu sitter jag åter ingen och filosoferar, men av annan anledning än att köpa/sälja häst.

Mitt fina fantastiska lyckopiller har blivit min stora oro och sorg. Jag har planerat hennes tillkomst, fött upp henne själv och tränat fram henne under många lyckliga år. Hon har till och med gett mig ett föl. Men sedan en dag blev hon senskadad, troligtvis i hagen. Jag har skrittat henne sedan operationen i början av oktober och hon har fortfarande en viss belastningssmärta i annan gångart än skritt. Tänk om hon inte blir bra! Jag har inga tankar på att köpa mig en ny ridhäst. För mig är halva glädjen i framgångarna att ha fött upp hästen själv. Nu är jag ju inte purung längre, och inte har jag någon fritid att lägga på att utbilda en ny lovande ung häst. Hur mår jag i kroppen när pensionsdagen är inne? Finner jag ens mitt nya stjärnskott i hagen? Frågorna är många och oron stor. Utan hopp och utan en fantastisk häst är mitt liv ingenting! Kan jag hålla tillgodo med en medelmåtta (som jag klarar av att rida)? Tror inte det! Handen på hjärtat – Men sån är jag!